
نوآوری باز به عنوان مفهومی برای حل مسایل و مشکلات سازمان با استفاده از نیروها و دانش خارج از سازمان چند سالی است که بین شرکت های بزرگ دنیا متداول شده است. این سازمانهای دولتی و خصوصی با استفاده از پلتفرم های نوآوری باز، توسعه محصولات یا مشکلات فنی خود را در این پلتفرم ها با استفاده از مسابقه مطرح کرده و با ایجاد جوایز و انگیزه های مختلف، از متخصصین دعوت میکنند تا مسایل را حل نمایند.
بیشتر بخوانید: نوآوری باز و مدل های آن
چه شرکت هایی تا کنون از نوآوری باز استفاده کرده اند؟
تا کنون شرکت های زیادی از جمله سامسونگ، فیسبوک، P&G و جنرال الکتریک، سرمایه گذاری زیادی در این مسیر انجام داده و به نتایج بسیار مثبتی رسیده اند. به دلیل هزینه های کم و ریسک پایین نوآوری باز، این مدل به سرعت در بین شرکت های بزرگ در حال گسترش است. اما آیا شرکت های کوچک و متوسط نیز میتوانند از نوآوری باز استفاده نمایند؟
بیشتر بخوانید: نمونه های استفاده از نوآوری باز در شرکت های بزرگ
قطعا استفاده از نوآوری باز برای شرکت های کوچک و متوسط (SME) امکانپذیر است اما مدل های همکاری در مقایسه با شرکت های بزرگ کمی تفاوت دارد. در شیوه های همکاری شرکت های بزرگ با متخصصین خارج از سازمان، معمولا جوایز از جنس مشوق های نقدی بوده یا در موارد خاص، استخدام و سرمایه گذاری.
بیشتر بخوانید: در چه حوزه هایی می توان از نوآوری باز استفاده نمود؟
نوآوری باز، مزیت ها و مشکلات
شرکت های کوچک و متوسط به دلیل ماهیت انعطاف پذیر خود به سرعت می توانند ایده ها را در بیزینس خود اجرا کنند. همچنین به دلیل محدودیت مالی و نداشتن واحد R&D مستقل، این شرکت ها ممکن است از سایر رقبای بزرگتر خود در بازار عقب بمانند؛ در حالیکه که نوآوری باز میتواند این نقطه ضعف را به نقطه قوت تبدیل کند. بنابراین از هر جهت که بررسی کنیم، متوجه می شویم که نوآوری باز فرصت بسیار مناسبی را برای کسب و کارهای کوچک و متوسط فراهم کرده است. اما در طرف مقابل شرکت های کوچک و متوسط به دلیل ماهیت خود، محدودیت مالی و منابع انسانی دارند و به احتمال زیاد نمی توانند جوایز مالی یا امکان سرمایه گذاری را برای افراد خارج از سازمان مهیا کنند. بنابراین باید روشی متفاوت را برای انگیزه افراد متخصص در پیش بگیرند.
برای شرکت های کوچک و متوسط معمولا مسایل فنی یا توسعه محصول قابلیت حل از طریق نوآوری باز را دارد. اما چه انگیزه ای مناسب افراد است تا در این مدل ها همکاری کنند؟
بر اساس مطالعه شرکت های کوچک و متوسط در آلمان، مشارکت در درآمد یا سود میتواند یک انگیزه ی بسیار خوب برای متخصصینی باشد که می خواهند در طراحی، توسعه یا فروش یک محصول ایده پردازی کرده و با کسب و کار همکاری کنند. بدین ترتیب افرادی که طرح آنها پذیرفته می شوند، در درآمد حاصل از فروش یا سود شریک هستند. این مساله از چندین بعد برای کسب و کار میتواند مفید باشد. در درجه اول فروش یا سود بیشتر به دلیل محقق شدن جواب برای مساله. دوم ایجاد پارنتر در بازار که باعث می شود آنها بتوانند جایگاه خود را در بازار مستحکم نمایند.